Loonkost

Vooruitblik op de loonnorm 2025-2026. Wat mag je als werkgever verwachten?

Naar verwachting zal de loonnorm voor 2025-2026 opnieuw 0% zijn. Nochtans zal de loonkost vanaf 2025 wel stijgen, gelet op de indexering en bijkomende loonkost verhogende overheidsmaatregelen.

Jochen Moerman
March 13, 2024
Op basis van eerste voorzichtige conclusies kunnen we stellen dat de loonnorm voor 2025-2026 opnieuw 0% zal zijn. Desalniettemin moet je als werkgever wel nog rekening houden met de automatische loonindexering en, naar alle waarschijnlijkheid, bijkomende loonkost verhogende overheidsmaatregelen.


Op 21 februari 2024 heeft de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een tussentijds technisch verslag gepubliceerd over de verwachte loonkostontwikkeling voor 2025-2026. Dit rapport analyseert de loonkosthandicap tot en met 2023 en biedt een vooruitzicht op de verwachte loonkosthandicap van België ten opzichte van onze buurlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland) tegen het einde van 2024.

Laat ons eens kijken naar wat dit betekent voor jou als werkgever en hoe je je nu al kan voorbereiden op 2025.


Wat is de loonnorm?

Elke twee jaar wordt een loonnorm vastgesteld, wat de maximale toegestane stijging van de loonkosten ten opzichte van de voorgaande periode bepaalt. Het doel hiervan is om de concurrentiepositie van België te behouden ten opzichte van onze buurlanden en zo werkgelegenheid te waarborgen. De loonnorm is een macro-economisch instrument dat de onderhandelingsruimte van vakbonden beperkt. Voor individuele werkgevers is uiteindelijk de impact van de loonnorm op de de sectorale loononderhandelingen van belang.

Momenteel is de loonnorm van 2023-2024 van toepassing. Die loonnorm bedraagt 0%. De eerstvolgende loonnorm is de loonnorm voor de periode van 2025-2026. Niets in steen gebeiteld, maar we kunnen toch al een aantal eerste, zij het voorzichtige, conclusies trekken op basis van de huidige informatie.

Voorzichtige prognose

Het recente tussentijdse technische verslag wijst op een verwachte loonkosthandicap van 1,8% voor België eind 2024 ten opzichte van onze buurlanden. Dit duidt op een verslechtering van onze concurrentiepositie. De voorspellingen suggereren dat de loonkost in België in 2024 minder snel zal stijgen dan in onze buurlanden, maar de handicap zal toch toenemen.

Wat betekent die verwachte loonkosthandicap? Wel, concreet zal er geen beschikbare marge zijn bovenop de automatische loonindexering en de baremieke verhogingen die steeds gegarandeerd zijn. De maximale beschikbare marge inzake loonkostontwikkeling (kortweg de loonnorm) zal met andere woorden, zoals het er nu naar uitziet, 0% bedragen voor de periode 2025-2026.

Bereid je voor

Met een verwachte loonnorm van 0% voor 2025-2026, zullen sociale partners weinig onderhandelingsruimte hebben. Werkgevers moeten zich bewust zijn van deze situatie en hun budgetten dienovereenkomstig plannen. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met automatische loonindexering, maar ook met mogelijke extra kosten, zoals koopkrachtpremies.

Hoewel de loonnorm op 0% wordt vastgesteld, zullen de lonen en de loonkost nog steeds stijgen. Voor PC200 is de automatische loonindex op basis van de huidige prognoses gelijk aan 5,00% met ingang van 1 januari 2025.

Naast de automatische loonindexering moeten werkgevers ook nog rekening houden met mogelijke extra compensaties. Zoals in het verleden al is gebleken doet de regering in tijden waarin de loonnorm (nagenoeg) 0 is, toegevingen om tegemoet te komen aan de inbreuk op het fundamentele recht op de vrijheid van collectief onderhandelen, die de wet met betrekking tot de loonnorm hierop pleegt (al zal men dat nooit met zoveel woorden zeggen).

De consumptiecheques zijn het instrument bij uitstek voor het bieden van die compensatie. Ook in de periode 2023-2024 werden consumptiecheques gebruikt voor het toekennen van de koopkrachtpremie. Het is redelijk om voor deze extra compensatie 250 EUR per werknemer per jaar te begroten, te verhogen met een patronale RSZ-bijdrage van 16,5%.

Conclusie

Hoewel de loonnorm voor 2025-2026 op 0% wordt vastgesteld, moeten werkgevers zich voorbereiden op stijgende lonen en mogelijke extra compensatie. Door vooruit te plannen en zich bewust te zijn van de verwachte ontwikkelingen, kunnen werkgevers zich aanpassen aan de veranderende economische omstandigheden en een competitieve positie behouden.

Meer weten?

Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.