Reward strategy

Lidwina | use case omtrent herstructurering loonbeleid

Vanuit een vraag van de sociale partners rond interne en externe rechtvaardigheid van het loonbeleid, hebben we samen met Lidwina werk gemaakt van een gedegen met data en cijfers onderbouwde loonstrategie.

Jochen Moerman
February 28, 2023
We waren zeer blij met de ondersteuning van hukaroi in ons project, en dat op verschillende  vlakken: juridische know-how, loonkostberekeningen en -simulaties, én strategische aanpak. Jochen is een aangename persoon, oplossingsgericht, positief en constructief ingesteld en heel flexibel. Hij begreep Lidwina en paste zijn voorstellen ook aan ons bedrijf.

~ Annelies Heens, HR Manager

Over Lidwina

Lidwina is een maatwerkbedrijf met als missie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten groeien in hun talenten en competenties via tewerkstelling.

Lidwina wil dé referentie zijn in de Kempen op het vlak van maatwerk, door in te zetten op maximaal tevreden medewerkers, omgeving en klanten en door duurzaamheid als leidraad te nemen.

Meer weten? www.lidwina.eu

Uitdagingen

Lidwina had, mede op vraag van de syndicale afvaardiging, een functieweging, benchmark en functieclassificatie laten opmaken voor het omkaderingspersoneel.

Elk HR- en loonbeleid draagt een bepaalde historiek met zich mee, waardoor een periodieke herziening ervan nodig is. Denk maar aan nieuwe functies die er over de jaren heen bij komen.

Om ervoor te zorgen dat elke medewerker fair verloond wordt, zowel ten opzichte van medewerkers van Lidwina onderling als ten opzichte van de arbeidsmarkt, heeft Lidwina een nieuwe  loonstructuur voor de arbeiders en bedienden van het omkaderingspersoneel voorgesteld.

De nieuwe loonstructuur mocht dan wel coherent en consistent zijn, maar wat zou de budgettaire impact zijn?

De uitdaging op het vlak van budget was tweeërlei:

  • Hoe moet het nieuwe loonhuis worden vormgegeven, zodat dit budgettair haalbaar is, niet enkel op korte termijn, maar ook in 2028?
  • Wat is de financiële impact van het nieuwe loonhuis ten opzichte van het oude loonhuis over  de jaren heen?

Oplossing

Het nieuwe loonhuis lag nog niet op voorhand vast. Rekening houdend met de budgettaire impact moest het nieuwe loonhuis verder geconcretiseerd worden.

Dat betekent dat we tientallen scenario’s hebben berekend, waarbij elke parameter moest kunnen worden aangepast en de budgettaire impact ervan gesimuleerd.

Die parameters omvatten onder meer het bepalen van de midpoint, minima en maxima per functieklasse, de wijze en snelheid waarmee men automatisch in loon stijgt bovenop de index, de  spanning tussen de functieklassen zelf, de inschaling van de huidige populatie medewerkers in de nieuwe loonstructuur, etc.

Loon is geen statisch gegeven. Neen, loon is een dynamisch gegeven. Over de jaren heen evolueren medewerkers doorheen het loonhuis. Het loon van medewerkers evolueert, hetzij automatisch jaar na jaar, hetzij op basis van merite loonsverhogingen. Of een combinatie van de twee systemen.

Elke parameter heeft een impact op het budget in 2023, 2024, … tot en met 2028. Daarbij was het cruciaal om de financiële impact van het nieuwe loonhuis af te zetten ten opzichte van de financiële impact van het oude loonhuis.

Deze berekeningen hebben twee grote voordelen met zich meegebracht voor Lidwina:

  • De uitkomst van deze berekeningen en scenario’s gaf het management van Lidwina het comfort dat de beslissingen die zij zouden nemen, op lange termijn houdbaar zijn voor Lidwina en voor het toekomstig management.
  • Met de datagedreven aanpak heeft het management van Lidwina, de Raad van Bestuur én de syndicale afvaardiging ervan kunnen overtuigen om met vertrouwen mee te gaan in de nieuwe loonstructuur en het uitfaseren van de oude loonstructuur.

Meer weten?

Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.