Optimalisatie netto-inkomen

Over Fiscalo

Met Fiscalo helpen we zelfstandigen en hun accountants onderbouwde, strategische keuzes maken om hun netto-inkomen op korte en lange termijn vorm te geven. Fiscalo is de softwarematige vertaling van de Belgische (para)fiscaliteit naar wiskunde.

Robbert Segers
October 11, 2023

De uitdaging

De werkende mens heeft doorgaans weinig inzicht in hoe het netto-inkomen uit arbeid tot stand komt, wat de kost daarvan is voor ondernemingen, wat de vooruitzichten op de lange termijn zijn, etc.

Voor zelfstandigen is dit niet anders. Ook zij missen die inzichten.

Hoe dat komt? 

Je moet al heel veel expertisedomeinen beheersen om de puzzel te kunnen leggen. Je hebt namelijk expertise nodig op het vlak van fiscaliteit, sociale zekerheid, private verzekeringen, zakenrecht, (relaties)vermogensrecht, etc.

Op het vlak van fiscaliteit heb je al een verregaand inzicht nodig tussen personenfiscaliteit en vennootschapsfiscaliteit, wat al geen sinecure is.

De meeste zelfstandigen laten zich daarom gelukkig bijstaan door, in de eerste plaats, een accountant. 

Verder verzamelen zelfstandigen de nodige adviseurs rond zich van sociale secretariaten over verzekeringsmakelaars tot en met financieel adviseurs.

Desalniettemin ontbreekt het de zelfstandigen en diens adviseurs aan de nodige tools om inzicht te verwerven in wat bepaalde beleidskeuzes nu concreet betekenen op de korte én op de lange termijn en hoe bepaalde beleidskeuzes andere beleidskeuzes impacteren.

De clue is dat je als zelfstandige nu eenmaal geen gedegen beleidskeuzes maken, wanneer je geen compleet inzicht hebt waarbij de verschillende invalshoeken worden belicht.

De oplossing

Daarom hebben wij een SaaS-applicatie (Software as a Service) ontwikkeld om net dat inzicht te kunnen bieden en het netto-inkomen op maat van de zelfstandige in kwestie vorm te kunnen geven.

Die applicatie is Fiscalo - www.fiscalo.be 

Wist je trouwens dat we Fiscalo ook als white label kunnen aanbieden voor professionelen zoals accountants, sociale secretariaten en sociale verzekeringsfondsen?

Voor wie?

Accountants

Voor accountants biedt Fiscalo een supersnelle rekentool, visuele rapportering naar de zelfstandige toe en koppelingen met sociale secretariaten, sociale verzekeringsfondsen, … om het advies meteen in concrete actie om te zetten. 

Want de accountant van de toekomst is niet de boekhouder die boekingen verricht. De accountant van de toekomst is de go-to person die totaaloplossingen biedt voor de zelfstandige en dingen echt in gang zet.

Sociale secretariaten

Voor sociale secretariaten biedt Fiscalo een dashboard om de brug te maken tussen de accountant en het sociaal secretariaat en de verwerking van de payroll van de bedrijfsleider. 

Want sociale secretariaten die geen online tool hebben, kunnen de accountant van de toekomst niet servicen en dreigen daardoor de boot te missen in de almaar groeiende markt van zelfstandigen. 

Accountants gebruiken nu al tooling van sociale secretariaten. Wil je als sociaal secretariaat het verschil maken, dan heb je nood aan tooling die verder gaat dan de bedrijfsleiderstool van Xerius, Acerta of Liantis.

Sociale verzekeringsfondsen (SVF)

Voor sociale verzekeringsfondsen biedt Fiscalo een dashboard om de brug te maken tussen de account en het sociaal secretariaat aan de ene kant en het sociale verzekeringsfonds aan de andere kant. Op die manier worden de sociale bijdragen zo accuraat mogelijk berekend en automatisch verwerkt en gefactureerd.

Sociale verzekeringsfondsen die het verschil willen maken naar accountants en zelfstandigen toe, hebben nood aan een online portaal. Want sociale verzekeringsfondsen die geen online tool hebben, kunnen de accountant van de toekomst niet servicen en dreigen daardoor de boot te missen in de almaar groeiende markt van zelfstandigen. 

Accountants gebruiken nu al allerhande bedrijfsleiderstools. Wil je als sociaal verzekeringsfonds  het verschil maken, dan heb je nood aan tooling die verder gaat dan de bedrijfsleiderstool van Xerius, Acerta of Liantis.

Zelfstandigen

Naar zelfstandigen rechtstreeks hebben we met Fiscalo ook wel wat te bieden - of je nu in hoofdberoep of bijberoep actief bent, of je nu een eenmanszaak (zelfstandig natuurlijk persoon) of een managementvennootschap hebt. 

Samen met het gebruik van onze SaaS-applicatie krijg je er advies en een rapport op maat bij waarmee je naar je accountant kan.

Vaak zijn het dan de meest complexe cases die we moeten modelleren waar meerdere vastgoeden, meerdere vennootschappen, issues rond cashflowtiming, etc. In dit kader ontwikkelen we wiskundige modellen op maat van de noden en behoeften van de zelfstandige.

Waar maken wij het verschil?

Er bestaan inderdaad al oplossingen die enig inzicht bieden in het optimaliseren van het netto-inkomen van zelfstandigen (voorbeelden zijn TaxMachine, Aeco Legal Tech, de bedrijfsleiderstool van Xerius / SD Worx, de bedrijfsleiderstool van Liantis, etc.).

Wat al deze tools gemeen hebben, is dat het lineaire rekentools zijn. 

Bijvoorbeeld. Je berekent de impact van een maandelijkse management fee van 3000 EUR bruto. Vervolgens bereken je de impact van een maandelijkse management fee van 4 000 EUR. Vervolgens bereken je de impact van de toekenning van maaltijdcheques. En ga zo maar door. 

De rekentools als dusdanig die op de markt zijn, kan je dus eigenlijk gaan nabouwen in een Excel spreadsheet. Bovendien bieden die tools jou als zelfstandige geen inzicht in de strategische beleidskeuzes die je wel of niet wil maken.

Fiscalo werkt fundamenteel anders.

Gegeven een set van parameters (omzet en kosten, nodige liquiditeit per maand, kenmerken van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren), berekent Fiscalo honderdduizenden scenario’s en selecteert daaruit de optimale scenario’s voor jou - zowel op korte als op lange termijn.

De impact van vennootschaps- en personenbelastingen - die communicerende vaten zijn - wordt daarbij genomen, net als het toekennen van (verdedigbare) netto vergoedingen. Fiscalo geeft - in tegenstelling tot de huidige oplossingen op de markt - een volledig inzicht in de financiële situatie van zelfstandigen.

Meer weten?

Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.